GENEL BİLGİLENDİRME
1. Özel öğrencilik statüsü nedir?
Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince, her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır.
Bir ön lisans, lisans ya da yüksek lisans öğrenimi amacına yönelik dil öğrenimi de belgelendirilmesi kaydıyla, özel öğrencilik statüsü sağlamaktadır.
2. Özel öğrencilik statüsü nasıl kazanılır ve korunur, buna bağlı haklar nelerdir?
Görev bölgemizde öğrenim gören öğrencilerin özel öğrenci statüsünü elde edebilmeleri ve sağladığı haklardan faydalanabilmeleri, özel öğrencilik statülerinin Ataşeliğimizce tanınmasına bağlıdır.
Özel öğrencilik statüsünün tanınması, bölgemizde sürdürülen öğrenimin, öğrenciliğe özgü bazı haklardan yararlanma bakımından geçerli olduğunun Ataşeliğimizce onaylanması anlamına gelmektedir.
Tanıma işlemi öğrenciye; askerlik erteletme, harçsız pasaport işlemi için öğrenci belgesi talep etme gibi haklar sağlar.
Özel öğrencilik statüsünün tanınmasını isteyen öğrencilerin, öncelikle ´Özel Öğrencilik Başvurusu´ başlığı altında istenen belgelerle birlikte posta yoluyla Ataşeliğimize başvurmaları gerekmektedir.
Askerlik erteletme işlemleri, sadece özel öğrencilik statüsü tanınmış olan öğrenciler için yapılmaktadır. Aynı şekilde, öğrenci belgesi ve benzeri diğer belgelerde sadece özel öğrencilik statüsü tanınmış öğrencilere verilmektedir. Özel öğrenci statüsü henüz tanınmamış bir öğrenci için bu belgeler verilememektedir.
Özel öğrencilik statüsü tanınmış öğrencilerin, bu statülerinin devamı ve buna bağlı haklardan faydalanmaya devam edebilmeleri için;
- Her dönem başında kayıt belgesi, dönem sonunda ise not döküm belgesi asıllarını Ataşeliğimize göndermeleri,
- Adres değişikliği, öğrenimin bırakılması, mezun olunması ve benzeri değişiklikleri, imzalı bir dilekçe ekinde, kanıt belgeleriyle birlikte gecikmeksizin Ataşeliğimize bildirmeleri gerekmektedir.
Ataşeliğimizce özel öğrencilik statüsünün tanınmış olması, öğrenim görülen yükseköğretim kurumlarının denkliğinin tanındığı ya da tanınacağı anlamına gelmemektedir. Yurt dışından alınan yükseköğretim diplomalarının denkliği, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınmaktadır. Detaylı bilgi için tıklayınız.
3. Hangi durumlar özel öğrencilik statüsü kazandırmaz?
Aşağıda belirtilen durumda olanların özel öğrencilik statüsü tanınmaz:
- Türkiye'de karşılığı olmayan Açık öğretim ve benzeri uzaktan öğretim programlarında kayıtlı olanların,
- Sertifika programlarında kayıtlı olanların,
- Extension programlarında kayıtlı olanların,
- Devam zorunluluğu olmayan programlarda kayıtlı olanların,
- Kayıtlı olunan programın türüne bakılmaksızın Devlet memuru olanların,
- Askerlikleri ertelenemeyenlerin,
- Askerliğini yapmamış olanlardan, daha önce bitirdikleri öğrenim seviyesiyle aynı veya daha alt seviyede öğrenim görmek isteyenlerin, (Örneğin; 2 yıl süreli meslek yüksek okulunu bitirip tekrar 2 yıl süreli bir başka meslek yüksek okulunda /4 yıl süreli bir fakülteyi bitirip, tekrar 4 yıl süreli bir başka fakülte veya 2-3 yıl süreli bir yüksek öğrenim kurumunda okuyanlar),
- Zorunlu Devlet hizmetiyle yükümlü olup, zorunlu hizmetini yaptığını, karşılığını ödediğini, taksitle ödemede anlaştığını veya ertelettiğini belgelendiremeyenlerin,
- Bir ön lisans, lisans ya da lisansüstü eğitim amacına yönelik olmayan, tamamen isteğe bağlı olarak dil kurslarına devam edenlerin.
4. Dikkat edilecek diğer hususlar nelerdir?
- Başvuru yapacak öğrencilerin, bu açıklamaları dikkatle okuyarak, istenen belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurup posta yoluyla Ataşeliğimize göndermeleri gerekmektedir.
- Eksik evrakla yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
- Özel öğrencilik statüsü tanınan öğrencilerin; her dönem başında kayıt belgelerinin asıllarını (Enrollment Letter), her dönem sonunda ise not döküm belgelerinin asıllarını (Transcript) Ataşeliğimize göndermeleri gerekmektedir. Bu belgeleri göndermeyenlerin dosyaları kapatılmakta ve adlarına herhangi bir belge düzenlenememektedir.
- Özel öğrenciliği tanınmış öğrencilerden, öğrenciliği bırakma, mezun olma ya da bir üst sevide öğrenime başlama gibi öğrenim durumlarında değişiklik olanların, bunu imzalı bir dilekçe ve eki kanıt belgeleriyle derhal Ataşeliğimize bildirmeleri gerekmektedir.
- Bir üst seviyede öğrenime başlayanlar, "Özel Öğrencilik Başvurusu" başlığı altındaki öğrenim seviyelerine uygun belgeleri tamamlayarak bildirimde bulunmalıdır.
- Özel öğrencilik konusunda ihtiyaç duyulması halinde, "chicago@meb.gov.tr" adresli e-posta aracılığıyla Ataşeliğimizle iletişime geçilebilir.
- Öğrencilerimizin Ataşeliğimize gönderecekleri dilekçe, form vb. dokümanlara güncel iletişim bilgilerini yazmaları önem arz etmektedir. Öğrencilere yapılacak bütün bildirimler, e-posta adreslerine yapılacaktır. Bu nedenle mutlaka geçerli bir e-posta adresi ve geçerli bir telefon numarası yazılmalıdır.
ÖZEL ÖĞRENCİLİK BELGESİ TALEBİ
Postayla başvuru
Özel öğrencilik statüsünün tanınmasını ve buna bağlı askerlik ertelemesi gibi haklardan faylanmak isteyen öğrencilerin, istenen belgeleri hazırlayıp şu adrese posta yoluyla göndermeleri gerekmektedir:
Posta Adresi: 455 N. Cityfront Plaza Dr. NBC Tower Suite 2900 Chicago, IL 60611 USA (Attn: Turkish Consulate General in Chicago Office of the Turkish Education Attaché)
Şahsen başvuru
Şahsen başvuru yapmak isteyenlerin, gerekli belgeleri hazırladıktan sonra, chicago@meb.gov.tr adresli eposta aracılığıyla randevu almaları ve kendilerine bildirilen randevu günü ve saatinde yukarıdaki adreste hazır bulunmaları gerekmektedir. Şahsi başvuru zorunluluğu yoktur.
Belgelerin gönderilmesinden sonraki süreç
Başvuru belgeleri Ataşeliğimize ulaştığında, ilgili düzenlemelere uygunluğu bakımından titizlikle incelenir. Şayet bir bilgi-belge eksiği varsa ya da bir tereddüt doğarsa, başvuru formunda beyan ettiği e-posta üzerinden öğrenciye dönüş yapılır ve eksikleri tamamlaması istenir. Eksik yoksa, başvuru sonuçlandırılarak başvuran adına bir özel öğrenci dosyası açılır ve ilgili taraflara (askerlik şubesi, nüfus idaresi, vd.) öğrenci belgesi gönderilir. Sonuçtan, beyan ettiği e-posta aracılığıyla öğrenciye de bilgi verilir. Başvuru belgelerinin Ataşeliğimize ulaşmasını takiben incelenip sonuçlandırılması, normal şartlarda, ortalama iki iş günü sürmektedir.
Öğrenci erteleme işlemlerinin esasları, yoklama kaçağı ya da bakaya durumunda olanlar
Askerlik yükümlüsü olanlardan öğrenci erteleme işlemleriyle ilgili temel esasları merak edenler için, Milli Savunma Bakanlığı'nın web sayfasında bu konudaki temel bilgiler yayındadır. Bu sayfaya erişmek için tıklayınız. Yoklama kaçağı ya da bakaya durumunda olanların takip ve cezalandırma işlemlerinin nasıl yapıldığına dair Millî Savunma Bakanlığı açıklamalarına ise şu web sayfasından erişilebilmektedir: Tıklayınız.
BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER
1- Özel Öğrenci Başvuru formu (EK1: Özel Öğrenci Bilgi Formu)
Form, bilgisayarda doldurulabilen Word formatındadır. Bilgisayara indirilip doldurduktan sonra, bir çıktısının alınarak imzalanması gerekmektedir. İmzasız formlar kabul edilmemektedir.
Öğrencilere yapılacak bütün bildirimler forma girilen e-posta aracılığıyla yapılacağından, mutlaka geçerli bir e-posta adresi yazılmalıdır.
Formda sorulan askerlik şubesi bilgisi, nüfusa kayıtlı olunan il ve ilçe askerlik şubesi olup, e-Devlet üzerinden öğrenilebilmektedir. e-Devlet şifresi, yurt dışında konsolosluklarca, yurt içinde ise PTT şubelerince şahsen başvuru üzerine verilmektedir. Formda sorulan bütün tarihler gün-ay-yıl formatında girilmelidir.
2- Nüfus kayıt örneği
Nüfus kayıt örneği E-Devletten alınabilir.
3- Pasaport fotokopisi ve Ülkeye Giriş-Çıkış belgelerinin fotokopileri (Vize, I-94 belgesi, Türkiye giriş-çıkış kaydı ve I-20/DS-2019 belgesi)
Pasaportun kişi bilgilerini içeren sayfası fotokopileri,
Pasaportun vize sayfasının fotokopisi ile ABD'ye giriş kaydını içeren mühür sayfalarının fotokopileri,
I-20/DS-2019 belgesinin fotokopisi (Öğrenci Vizeniz),
ABD'ye en son girişi gösteren I-94 belgesi (U.S. Customs and Border Protection),
E-Devlet üzerinden alınabilen yurda giriş-çıkış belgesi istenmektedir.
Pasaport ve I-20 belgesi olmayıp yeşil kartı ya da Amerikan makamları tarafından verilen bir kimlik belgesi olanlar, bunların fotokopileri ile başvuru yapabilirler.
Bölgemizdeki bir okula kayıt yaptırmakla birlikte, halen Türkiye'de ikamet edip uzaktan eğitim alan öğrencilerin askerlik ertelemesi için Ataşeliğimize değil, Milli Savunma Bakanlığının 02.12.2020-E.708247 sayılı yazısı gereğince, doğrudan bağlı oldukları askerlik şubesine başvurmaları gerekmektedir. Başvuruda; kabul belgesi (acceptance) ve öğrenci belgesinin (enrollment verification) asıllarının, bu belgelerin noter onaylı yeminli tercümelerinin, ayrıca e-Devlet üzerinden alınacak karekodlu ''Okul/Kurum Tanıma Belgesi'' veya YÖK'ten alınacak ''Okul/Kurum Tanıma Belgesi''nin ibrazı istenmektedir.
Amerikan vatandaşlığı bulunanların, Asker Alma Kanunu (md. 38) ve Asker Alma Yönetmeliği (md. 62) kapsamında tek seferde 35 yaşının sonuna kadar askerlik erteleme hakkı bulunmaktadır. Bu durumdakilerin askerlik ertelemesi için Ataşeliğimize değil, doğrudan bağlı oldukları başkonsolosluğun askerlik birimine başvuru yapmaları gerekmektedir.
4- Askerlik durum belgesi
Bu belge askerlik şubelerinden ya da e-Devlet üzerinden alınabilmektedir. Belgenin güncel olması gerekmektedir.
Askerlik durum belgesinde "yoklama kaçağı" veya "bakaya" ibaresi yer alıyorsa, ya da e-Devlet ekranında en yakın askerlik şubesine başvurulması gerektiği yönünde bir ifade çıkıyorsa, buna ilişkin matbu dilekçeyi ve gerekçelerini yazacağı ifade belgesini doldurup imzalayarak sunmalıdır. Matbu dilekçe ve ifade belgesine ulaşmak için tıklayınız (EK2 Matbu Dilekçe).
Askerlik yükümlüsü olmayanlardan bu belge istenmez.
5- En son mezun olunan öğrenim seviyesine ait mezuniyet belgesi ve yurda giriş-çıkış belgesi
E-devletten alınacak bir önceki öğrenimlere ait mezuniyet belgesi veya mezuniyet belgesinin aslının onaylı fotokopisi (Mezun olunan aşama yurt dışında bir ortaöğretim kurumu ise eğitim müşavirlikleri/ataşeliklerinden veya il milli eğitim müdürlüklerinden alınacak denklik belgesi ya da yükseköğretim kurumu ise YÖK'ten alınacak denklik belgesiyle birlikte ibraz edilmelidir.
Yurt dışındaki orta öğretim kurumlarını bitirenlerden eğitim müşavirlikleri/ataşelikleri veya il milli eğitim müdürlüklerinden alınacak denklik belgesinin noter onaylı örneği (Denklik için tıklayınız),
E-devletten alınacak yurda giriş/çıkış belgesi veya öğrenim görülecek ülkeye giriş yaptığını gösterir belge (travel document I94) (henüz yurt dışına çıkılmamışsa daha sonra teslim edilecektir)
6- Tam zamanlı öğrenci olunduğuna dair öğrenci kayıt kabul belgesi ile not döküm çizelgesinin aslı (Enrollment verification letter, official transcript)
Bu belgeler okul tarafından kapatılmış ve mühürlenmiş antetli zarf içinde sunulmalıdır. Bu belgelerin, öğrencinin talimatı üzerine okul tarafından doğrudan Ataşeliğimizin chicago@meb.gov.tr adresli e-postasına gönderilmesi de mümkündür.
Bir ön lisans ya da lisans amacına yönelik olmayan, tamamen isteğe bağlı olarak yapılan dil öğrenimlerinden/dil kursundan dolayı özel öğrencilik tanıma işlemi, dolayısıyla askerlik erteleme işlemi yapılamamaktadır. Dil öğreniminden/dil kursundan dolayı özel öğrencilik statüsünün tanınmasını isteyen öğrencilerin, YÖK tarafından tanınan bir akademik kurumun ön lisans ya da lisans programından kabul belgesi sunması, bu belgede dil kursu şartının belirtilmesi gerekmektedir.
7- Okul tanıma belgesi
Ataşeliğimizde özel öğrenci dosyası açtırılması ve buna bağlı haklardan faydalanılabilmesi için, öğrenim görülecek yükseköğretim kurumunun YÖK tarafından tanınıyor olması gerekmektedir. Okul tanıma belgesi kişinin adına hazırlanmış olması önemlidir.
Okul tanıma belgesi almak için ilk olarak matbu dilekçe'yi doldurunuz, daha sonra bu dilekçeyi YÖK'ün denklik@yok.gov.tr adresine eposta ile gönderiniz. ABD'deki yükseköğretim kurumları için okul tanıma belgesi için başvuru ücreti ödenmesine gerek yoktur. İlgili belge YÖK'e posta yoluyla ya da şahsen başvuru yapılarak da alınabilmektedir. Detaylar için tıklayınız.
8-Bir adet vesikalık fotoğraf;
Fotoğrafların arkasına Ad ve Soyad yazılmış olmalıdır.
9- İstifa belgesi ve Zorunlu hizmet belgesi;
İstifa belgesi kamu görevlisi olup, özel öğrenci başvurusu yapacaklardan istenmektedir. Kamu görevlisi olmayanlardan istenmez. Kamu görevlisi olanların özel öğrencilik statülerinin tanınması, diğer şartların yanında görevlerinden istifa etmiş olmalarına bağlıdır
Zorunlu hizmet belgesi, başvuru sahibinin zorunlu devlet hizmeti yükümlülüğü varsa istenmektedir. Bu yükümlülüğü olmayanlardan istenmez.
Zorunlu devlet hizmeti yükümü olanlardan zorunlu hizmetini yaptığını, karşılığını ödediğini, ya da taksitle ödemek üzere anlaştığını/ertelettirdiğini belgelemeleri istenir.
10-Özel Öğrenci Tanıma Fişi (EK3: Özel Öğrenci Tanıma Fişi);
Özel öğrencilik statüsünün tanınması için başvuru yapacak olan bütün öğrenciler bu formu eksiksiz olarak bilgisayar ortamında doldurup çıktı almaksızın word formatında chicago@meb.gov.tr adresine e-posta ile göndermelidirler.
11- Tebliğ-Tebellüğ Belgesi (3 Adet) (EK4: Tebliğ Tebellüğ Belgesi);
Ön lisans ve lisans seviyesinde özel öğrencilik statüsünün tanınması için başvuru yapacak olan bütün öğrenciler tebliğ-tebellüğ belgesini eksiksiz olarak bilgisayar ortamında doldurup üç adet çıktı aldıktan sonra, her üç nüshanın da ´tebellüğ´ bölümünü imzalamak suretiyle diğer belgelerle birlikte Ataşeliğimize posta yoluyla göndermelidirler.
12- Belge Kontrol Listesi (EK5: Belge Kontrol Listesi)
Gönderilecek belgelerde eksiklik olmaması bakımından Belge kontrol listesi doldurulmalı ve imzalanarak gönderilmelidir.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Fatih Yardımcıoğlu
Eğitim Ataşesi
EK4: Tebliğ Tebellüğ Belgesi
EK5: Belge Kontrol Listesi